Bezpieczne Państwo - to bezpieczny Senior.

Godne  życie  seniorów  to  ważny  element  programu  Lewicy!

W  sobotę   01 lipca 2023r.   w Dąbrowie  Górniczej w  Pałacu  Kultury  Zagłębia ,  liderki  i  liderzy Lewicy przedstawili  program   dotyczący  polityki  senioralnej p.n. „Wyzwania współczesnej Socjaldemokracji:  Aktywny  senior  i  godna  starość”.  Debata  odbyła  się  w  ramach „wakacyjnej  trasy  Lewicy.

Debata Lewicy Aktywny Senior

Współprzewodniczący  Nowej Lewicy  Włodzimierz  Czarzasty  podkreślił, że  Lewica  chce  budować  nowoczesne  państwo  opiekuńcze, które  będzie  „bezpieczne”. Chcemy   rozbudowywać  usługi  publiczne. Będziecie  słyszeli  od  nas  non  stop, non  stop  do  wyborów i  po  wyborach, o  usługach  publicznych – zapowiadał. Chodzi  nam  o  dobre  szpitale, w  których  będzie  zapewniona  dobra  opieka  medyczna, w  których  można  bezpiecznie  urodzić  dziecko i  które  nie  zostały  sprywatyzowane-  kontynuował.

Debata senior 01 07 23 nr 2

Debata senior 01 07 23 nr 3 Debata senior 01 07 23 nr 4

Debata_-_senior_-_01_07_23_nr_5_copy_copy.jpgDebata_-_senior_-_01_07_23_nr_6_copy.jpg

Usługi  publiczne  to  żłobek dla  każdej  rodziny, to  przedszkole  dla  każdej  rodziny. Bezpieczne  państwo  to  jest  mieszkanie  dla  każdej  rodziny – tanie  mieszkanie  na  tani  wynajem., o  dobrym  standardzie. Bezpieczne  państwo  to  dobry  transport- dodał.

Posłanka  Katarzyna Kotula   w  swojej  wypowiedzi   skupiła  się  na     takich  aspektach  przyzwoite emerytury, dziedziczenie części świadczeń po bliskim, dostęp do lekarzy geriatrów, to przychodnia blisko domu, leki za 5 złotych,  pieniądze od państwa na wczasy, usługi opiekuńcze i szybkie terminy w ochronie zdrowie.

Posłanka  zapewniła, że  polityka  senioralna  będzie  jednym z priorytetów  polityki  społecznej  państwa, kiedy  Lewica  będzie  współtworzyła  rząd  po  najbliższych  wyborach  parlamentarnych.

Z  kolei  Adrian Zandberg, współprzewodniczący Partii Razem, w  swojej  wypowiedzi podkreślił, że dominującym tematem w rozmowach ze starszym pokoleniem jest zdrowie.  Publiczny budżet na zdrowie , w  jego  ocenie, należy  zwiększyć do 8 proc. PKB. "Ale też te pieniądze trzeba wydawać rozważnie" - podkreślił. "Tak, żeby lekarz na dyżurze był naprawdę, a nie tylko na papierze" - dodał.

Zwrócił  tez  uwagę  na  pilna  potrzebę  wykształcenia  większej liczby rehabilitantów i zainwestowania w specjalistyczny sprzęt. "Jeśli ktoś potrzebuje sprzętu, dostaje go do domu" - mówił poseł. Według niego, powinien również otrzymać wszelką inną pomoc, która jest mu potrzebna np. przy umyciu okna czy zakupach. "Dzięki temu ludzie mogą dłużej żyć samodzielnie - nie muszą przeprowadzać się do rodziny, nie muszą myśleć o DPS-ie, a córka nie musi rzucać roboty, żeby zająć się schorowanym ojcem" - zauważył.

Zdrowie jest dziś kwestią klasową, a jeśli ktoś nie ma pieniędzy - żyje krócej, dodał. Dlatego  tak  ważne  są  leki  za  5  zł, które postuluje  Lewica.

Usługi  dentystyczne  musza  być  w  pełni   refundowane  z  NFZ. Najwyższy czas, aby bezpłatny dentysta na NFZ obejmował pełną opiekę stomatologiczną, a także nowoczesną opiekę protetyczną" - mówił Zandberg. "Rehabilitacja, nowy system refundacji leków, bezpłatny dentysta i protetyk - to nie są luksusy, to powinien być standard" - podkreślił.

Posłanka  Anna  Maria  Żukowska mówiła o polityce mieszkaniowej. Każdy budynek - na wsi i w mieście, powinien być dostosowany do potrzeb osób z niepełnosprawnościami i seniorów, aby nie stać się "więźniami czwartego piętra", czyli nie być zmuszonym na izolację przez np. brak udogodnień – mówiła.

Mówiła także o "osiedlach wspomaganych", które byłyby dedykowane osobom starszym, a gdzie można przez całą dobę korzystać z pomocy pielęgniarki czy pracownika socjalnego.

Zapowiedziała, że Lewica chciałaby wzmocnić Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, aby nakładał na nieuczciwe firmy wysokie kary  za  nieuczciwy  telemarketing  i  akwizycję, których  ofiarami  najczęściej  padają  ludzie  starsi.

Poseł Arkadiusz Iwaniak mówił o jednym z flagowych projektów Lewicy - rencie wdowiej, który został złożony w Sejmie jako projekt obywatelski. Jak przypomniał, obecnie w małżeństwie emerytów, gdy umiera mąż, kobieta ma prawo do wyboru: albo zachowuje swoją emeryturę, albo z niej rezygnuje i bierze rentę rodzinną. Podkreślił, że Lewica proponuje, aby wdowa mogła albo zachować swoją emeryturę, a do tego uzyskać dodatek 50 procent renty po mężu, albo wybrać rentę po mężu i dodać 50 procent swojej emerytury.

Projektem dotyczącym renty wdowiej ma zająć się Sejm  07  lipca  , na  najbliższym  posiedzeniu  Sejmu.

Pakiet  Bezpieczny  Senior, który  Lewica  przedstawiła  w  Dąbrowie  Górniczej ma  zapewnić godne  i  bezpieczne  życie  na  emeryturze. Dlatego  Lewica  ma  w  swoich  planach  następujące  rozwiązania:

- dodatkowa  waloryzacja  rent  i  emerytur

- podniesienie  minimalnej  renty  i  emerytury

- renta  wdowia

- lewki  za 5  zł

- senioralny  bon  turystyczny

- łatwiejszy  dostęp  do  lekarza

To  najważniejsze  propozycje  Lewicy  dla  seniorów. Wierzymy w  sojusz  międzypokoleniowy i  współpracę  w  społeczeństwie. Wierzymy, że  rola  młodych  jest  zadbać o  bezpieczeństwo  i  godność  seniorów. Chcemy ,żeby  żadna  osoba  przechodząca  na  emeryturę,   nie  musiała  martwić  się  o  swoja  przyszłą  stopę  życiową  na  emeryturze.

Lewica godna starość

Na zakończenie debaty odbył się panel dyskusyjny pod przewodnictwem prof. Sebastiana Gajewskiego.

Liderki i Liderzy Lewicy na debacie "Aktywny senior - (wy)godna starość" w Dąbrowie Górniczej - zobacz i wysłuchaj→TUTAJ!

[Opr. Jolanta Luty,AL, skorzystano z materiałów Lewica.org.pl]

Radom, dnia 02 lipca 2023r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!